Prima ediţie a INEDIT OPEN TOUR 15.000 $, senioare, de la Curtea de Argeş, a fost câştigată de Georgia Crăciun cu 6-1, 6-1!

# Brăileanca a evoluat ca un metronom, în ciuda recidivei unei accidentări

# Indianca Riya Bathia s-a străduit, dar n-a reuşit să-i facă faţă

# George Cosac a declarat public că vede în Georgia pe urmaşa Simonei Halep!

Simpatica adolescentă care n-a împlinit încă 18 ani a impresionat încă o dată la Curtea de Argeş prin maturitatea în joc şi, dincolo de orice, prin capacitatea de luptă dovedită în cursul acestui turneu, la finalul căruia şi-a trecut în palmares al doilea titlu ITF din cariera care se anunţă de pe acum una serioasă. Anul 2017 a fost, cel puţin deocamdată, pentru Georgia, unul al confirmărilor, după succesul din prima parte a sa, cel din Antalya. Iar la Curtea de Argeş şi-a ridicat nivelul evoluţiilor de la meci la meci, impresionând prin forţa loviturilor, devastatoare uneori la serviciu, care i-au permis să câştige punctele mai uşor prin aşi, dar mai ales prin tenacitatea cu care – de pildă – în finală a salvat nu mai puţin de 10 mingi de break al adversarei, câştigând şi de la 0-40! Iar faptul că a triumfat în două seturi scurte, în care nu i-a lăsat adversarei vreo speranţă, în ciuda faptului că era chinuită de o întindere la inghinali, pentru care solicitase încă din prima parte a meciului ajutor medical, l-a convins şi pe preşedintele FRT, George Cosac, de posibilităţile de creştere sportivă pe care le are Georgia Crăciun. „Sunt convins că va fi o a doua Simona în viitorul apropiat!”, a spus şeful tenisului nostru la festivitatea de premiere. Să sperăm că va fi un Nostradamus care a anunţat că acest sport are pe ce se baza în perioada următoare. Iar oficialii care au fost la Curtea de Argeş în ultima săptămână, cu siguranţă l-au informat despre minunatele noastre jucătoare, care – cu grija de rigoare şi cu sprijinul federaţiei de specialitate – ar putea creşte valoric, astfel încât România nu numai să-şi menţină locul cucerit cu greu în lumea pretenţioasă şi exclusivistă a tenisului internaţional, dar şi să urce spre culmi pe scara valorilor. Argumente de susţinere ţin de nume precum Miriam Bulgaru, Irina Fetecău, Tania Andrada Mare, Andreea Amalia Roşca, Ilona Ghioroaie – care face un dublu extrem de ofertant cu Georgia Crăciun ce, în perioada următoare, ar putea deveni variantă de luat în calcul pentru FedCup – Cristina Ene şi alte jucătoare care au făcut impresie bună la Curtea de Argeş şi nu numai.

Tribună plină la finală

Cu mai bine de o jumătate de oră înainte de debutul finalei de pe „Central”, tribuna a început să se populeze cu iubitori ai tenisului, semn că apelul lansat pe internet de trustul nostru media a fost onorat din plin. Iar cel mai îmbucurător a fost faptul că au semnat condica de prezenţă nu numai maturii, dar şi copilaşii. Nu şi-au găsit acolo locul aleşii noştri locali, cu excepţia familiei lui Ionel Păunescu, singurul membru al comisiei de specialitate care nu s-a temut de norii agăţaţi de cerul de deasupra Oraşului Regal, ce ameninţau să-şi scuture picăturile de ploaie, cum făcuseră cu o zi înainte. Dintre iubitorii şi practicanţii acestui sport, l-am remarcat pe preşedintele SCM ARGCOMS, Nichita Sandu, care a apreciat calitatea deosebită a finalei. Din fericire, duminică după amiază, ploaia n-a mai afectat desfăşurarea evenimentului, căci numai câteva picături au răcorit arena în timpul meciului. Profesioniştii de la postul de televiziune DIGI SPORT lucrau cu precizia celor ce ştiau foarte bine ce aveau de făcut, fără să fie afectaţi cumva de admiraţia celor din jur. În tribune nu era cineva care să admită măcar în glumă că Georgia ar putea pierde meciul cu Riya. Antrenorul brăilencei, Sebastian Ionescu, era uşor îngrijorat ca eleva lui să nu fie copleşită mental de miza partidei şi să intre greoi în joc. În rest, era optimist asupra rezultatului, bazându-se pe ambiţia ei. Principalul sponsor al Georgiei, Florin Cîrligea, se declara sigur că nu vor fi probleme şi că va câştiga în două seturi. La fel de optimistă era şi partenera de dublu Ilona Ghioroaie, care venise cu familia s-o susţină pe finalistă. De la el am aflat că Georgia Crăciun n-a refuzat vreodată o convocare la echipa naţională şi că o va onora ori de câte ori va fi cazul! De la dumnealui am aflat că învingătoarea unui astfel de turneu urma să câştige 12 puncte, finalista 7, semifinalistele câte 4, sfert-finalistele câte 2 şi jucătoarele din optimi – câte 1 punct.

Tornada Georgia

Favorita publicului a venit să-şi salute susţinătorii înainte de intrarea în teren şi ne-a declarat că se simţea bine şi că era încrezătoare în rezultat. Siguranţa afişată era foarte încurajatoare, iar la încălzire părea să nu mai aibă probleme la piciorul stâng. Riya Bathya intrase şi ea foarte sigură, parcă mai energică decât la celelalte meciuri şi lovea mingile cu o determinare şi o precizie impresionante. Georgia, foarte calmă şi sigură de ea, alterna loviturile puternice cu cele mai moi, de parcă n-ar fi vrut să-şi sperie adversara. În momentul în care şi-a exersat serviciul, a devenit clar că se pusese la cale o anumită strategie cu antrenorul, deoarece puţine dezvăluiau forţa explozivă la care puteau ajunge. Riya Bathya zburda pe teren cu o naturaleţe fantastică şi părea foarte decisă să-şi fructifice şansa pe care şi-o oferise prin munca asiduă din ultimele zile. La tragerea la sorţi, Georgia a schimbat strategia din partidele anterioare şi după ce a câştigat-o, a ales să primească, nu să servească. „E bine că m-a ascultat!”, a spus în tribună Florin Cîrligea, care părea mult mai emoţionat decât jucătoarea pe care o sponsoriza.

Încă de la prima minge, Georgia a răspuns aspru serviciului ceva mai moale al Riyei, pe care a pus-o în dificultate cu loviturile deopotrivă precise şi puternice, reuşind să facă destul de uşor break-ul. Pe serviciul propriu, adversara a reacţionat prompt şi Georgia a fost condusă cu 30-40. Impasibilă, a egalat cu un as, după care şi-a materializat avantajul serviciului şi a dus scorul la 2-0! Indianca părea că nu mai înţelegea ce se petrecea cu jocul ei şi în game-ul următor a făcut câteva duble greşeli care i-au permis româncei să realizeze al doilea break şi să pună pe tabela de marcaj un 3-0 salutat cu multă însufleţire de fanii din tribună. Iar favorita lor, prestând acelaşi joc precis şi neiertător, şi-a valorificat din nou serviciul, ajungând să conducă după circa 17 minute de joc cu scorul de 4-0. Numai că la un moment dat, după ce a servit, a părut să aibă din nou probleme la piciorul stâng şi chiar a anunţat-o pe arbitră. Riya a început game-ul următor cu un as şi l-a câştigat uşor, pentru că Georgia se mişca destul de greu, chinuită de dureri. La 4-1 a solicitat ajutor medical şi după 5 minute a revenit în teren, călcând grijulie pe piciorul stâng. Următoarele două game-uri au scos-o din fire pe Riya, deoarece a fost supusă unei canonade de lovituri puternice şi precise, la care n-a putut replica destul de convingător pentru a avea câştig de cauză. Mai degrabă a dat impresia că a fost lovită în plin de „Tornada Georgia” şi a fost luată pe sus, nu altceva! Protestele ei faţă de incapacitatea proprie de a se apăra cum şi-ar fi dorit, exprimate prin onomatopeele prin care încerca să se elibereze de frustrare, i-au atras un plus de simpatie din partea publicului, care deja o aprecia pentru determinarea cu care evolua. Asta n-a ajuta-o cu ceva, căci primul set s-a încheiat cu scorul de 6-1 în favoarea Georgiei Crăciun!

Meserie: setul final dominat categoric!

Fata noastră a intrat extrem de decisă să încheie conturile cât mai repede cu adversara, probabil şi pentru că se temea să nu-i cedeze piciorul stâng, chinuit de durerile la muşchii inghinali. A avut primul serviciu şi l-a fructificat greu, fiind silită să revină de la 0-40, pentru că nici indianca nu era dispusă să facă un simplu act de prezenţă. Iar dovada a venit imediat, căci şi-a adjudecat game-ul următor destul de uşor şi a egalat situaţia pe tabela de marcaj. Încrederea căpătată de acest minim succes de etapă a fost zdruncinată imediat, căci Georgia a pedepsit-o cu un nou as şi s-a instalat din nou la conducerea pe care n-a mai cedat-o până la final. Dezlănţuită, aceasta şi-a bombardat adversara din toate poziţiile şi n-a lăsat-o nici măcar să spere că ar putea răsturna situaţia, pentru că a controlat jocul autoritar, chiar nemilos, pe alocuri… Spre deosebire de alte partide jucate la Curtea de Argeş, în care comitea 10-12 duble greşeli pentru că forţa şi serviciul al doilea, Crăciun a punctat-o pe prima abia în ultimul game al meciului, la scorul de 40-40. Deşi Bathya a luat avantaj şi avea şansa de a anula şansa de meci, fata noastră nu s-a lăsat impresionată, şi-a văzut de joc, a egalat şi apoi a măcinat-o pe indiancă prin lovituri puternice, silind-o să trimită în afara terenului la mingea decisivă: set cu 6-1 şi meci!

Abia atunci şi-a permis să scoată un strigăt de triumf, care l-a estompat pe cel de durere al Riyei, care a izbucnit în lacrimi… Au urmat îmbrăţişările, felicitările şi festivitatea de premiere, în care maestru de ceremonii a fost prof. Gheorghe Borţan, preşedintele T.C. Curtea de Argeş, organizatorul turneului şi la care au participat George Cosac, preşedinte FRT, Alex Schuster, reprezentant al principalului sponsor, Dr. Oetker şi Claudiu Popa, promotorul turneului, prin SCG Smart Corporation Group. Cele două finaliste şi-au primit cecurile de 2.352 $ – Georgia Andreea Crăciun, respectiv 1.470 $, Riya Bathya, la care s-au adăugat trofeele şi alte cadouri din partea sponsorilor. S-au adus mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă reuşita deplină a acestui eveniment sportiv organizat la Curtea de Argeş în premieră, inclusiv al arbitrilor conduşi de supervizorul Andrei Bardan. În finală a oficiat foarte autoritar şi corect, ca de obicei, Raluca Andrei.

„Mi-a fost frică în primele schimburi…”

Aceasta a fost mărturisirea uluitoare pe care ne-a făcut-o după premiere Georgia, care dăduse impresia de mare siguranţă, după ce se instalase din start la conducerea partidei, pe care a dominat-o cu o autoritate nebănuită, ca o jucătoare mult mai experimentată. „Mi-am recăpătat încrederea după ce am câştigat primul game şi mi-am făcut serviciul fără mari probleme în al doilea. Accidentarea suferită la 4-0 m-a mobilizat extrem de mult, căci era nedrept să pierd o partidă contra unei adversare pe care o dominam categoric din toate punctele de vedere. Atunci mi-am propus să greşesc cât mai puţin, m-am concentrat asupra fiecărei mingi şi, ce să vă mai spun, sunt fericită că mi-a ieşit!” Georgia Crăciun trebuie să participe din 26 iunie la un turneu de la Bucureşti, unde nu va mai face pereche cu Ilona Ghioroaie. Dar înainte de orice, va face un control medical riguros, ca să vadă cât de gravă este accidentarea suferită în meciul cu Irina Fetecău, care recidivase în finală. „Poate scap numai cu câteva zile de pauză…”, şi-a exprimat ea speranţa, oarecum temătoare că va avea o întrerupere într-un moment în care se află într-o formă bună. Generoasă, Georgia Crăciun a apreciat şi jocul adversarei, Riya Bathya, ceea ce dovedeşte fair-play-ul de care este animată. Acum, următoarea competiţie ce va fi găzduită de T.C. Curtea de Argeş va fi una similară, dotată cu aceleaşi premii, dar pentru seniori, care se va desfăşura în perioada 24 iunie-2 iulie şi la care este aşteptat să participe şi componentul echipei noastre de Cupa Davis, piteşteanul Adrian Ungur. Vom reveni cu amănunte.

În încheiere, Trustul de presă ARGEŞ EXPRES PRESS, partener media al INEDIT OPEN TOUR 2017 – Turneu de tenis de câmp de 15.000 $ şi câştigătoarea Georgia Andreea Craciun le mulţumesc tuturor spectatorilor prezenţi la finala de duminică şi care au încurajat-o într-un deplin spirit de fair-play. Alături de dvs., Georgia a putut să treacă mai uşor peste problemele de sănătate care au sâcâit-o inclusiv în timpul finalei.