ITF INEDIT OPEN TOUR 15.000 $: Crăciun şi Ghioroaie au câştigat proba de dublu!

Ziua de 16 iunie a fost aşteptată cu înfrigurare de sportivele care mai erau încă angrenate în competiţia de la Curtea de Argeş. Asta în ciuda căldurii care se anunţa… În proba de simplu urmau să se joace sferturile, iar la dublu – finala. Acolo se calificaseră Georgia Andreea Crăciun şi Ilona Georgiana Ghioroaie, care urmau să primească replica din partea ambiţioasei perechi Camelia-Elena Hristea (cotată drept favorită 2 la proba de simplu, dar ieşită deja din turneu) şi Gabriela Nicole Tătăruş. Dar până la ultimul meci al acestei probe, sesiunea programase cele patru partide din sferturile la simplu.

Crăciun – Fetecău, meci cu valenţe de finală!

Sorţii au stabilit ca această partidă să se dispute mai devreme, şi nu duminică. Georgia Crăciun nu făcuse un secret din faptul că-şi dorea o revanşă la Irina Fetecău, la care pierduse anterior. Şi părea destul de motivată de succesele obţinute anul acesta la turneele din Antalya (Turcia) pentru a o obţine. De cealaltă parte, Irina privea cu prudenţă şi concentrare meciul cu Georgia, de a cărei forţă – cel puţin fizică – era conştientă şi încerca să găsească tactica potrivită pentru a o contracara. Adrian Fetecău, din tribună, încerca să-i dea fetei sale siguranţa de care avea nevoie, luptându-se cu micile sale superstiţii.

Conform tragerii la sorţi, Georgia Crăciun a servit prima şi de la primele mingi s-a văzut că avea dificultăţi cu plasarea lor din prima în terenul advers. Irina Fetecău, foarte concentrată, returna puternic, în forţă, găsind soluţii optime, neaşteptate de adversară. Astfel a făcut primul break şi s-a instalat la conducere. Georgia a revenit în al doilea game prin câteva lovituri în forţă şi a egalat situaţia, mobilizând-o parcă pe adversară. Aceasta a luat jocul pe cont propriu şi graţie loviturilor mult mai precise, inteligent plasate, n-a mai fost de oprit, câştigând setul fără să mai cedeze vreun game. Crăciun a reuşit să-şi mai treacă în cont un game numai la debutul setului secund, când a făcut un break. Fetecău a pedepsit-o, căci a bombardat-o din toate poziţiile, ducând scorul la 4-1. În disperare de cauză, adversara s-a agăţat de fiecare minge în finalul acelui game cu prelungiri şi, deşi l-a pierdut, a dat un semnal recepţionat clar de Irina, potrivit căruia n-avea de gând să mai cedeze ceva de-atunci încolo. Şi acest lucru a fost evident în game-ul următor, când Fetecău a atacat furibund şi Crăciun s-a apărat magistral, scoţând trei mingi din categoria celor imposibile! Acestea i-au permis să pună pe tabela de marcaj un 2-5 care, din motive greu de înţeles, au panicat-o pe bucureşteancă. Jocul ei a scăzut în intensitate, pe când cel al brăilencei a fost de-aici încolo numai în creştere. Georgia a imitat-o pe Halep la Paris, în meciul cu Svitolina şi a câştigat cu 7-5, spre uluirea spectatorilor. Irina îşi stăpânea tot mai greu frustrările generate de ceea ce ea considera că ar fi norocul adversarei, iar tatăl său, Adrian, se cam schimbase la faţă…

S-a intrat în setul decisiv, în care Georgia a punctat cu un break, dar rebreak-ul a venit imediat. Game-ul următor a fost decisiv în economia rezultatului final şi a fost câştigat la mare luptă de Crăciun, care – între timp – observase o uşoară vulnerabilitate a adversarei, ceva mai scundă, la mingile înalte, de care a uzat din plin pentru a ieşi din unele situaţii dificile. Între timp a început să-i meargă „ceas” şi serviciul puternic, astfel că a ajuns la scorul de 5-2, profitând şi de faptul că Irina se transformase într-un car de nervi. Starea aceasta nu i-a permis să vadă sau să simtă că Georgiei i se cam scurtase respiraţia şi că se deplasa cu oarecare greutate în teren. Dar totul a devenit vizibil la scorul de 5-2, când după un serviciu, Crăciun s-a clătinat serios, n-a mai putut pune piciorul stâng în pământ şi a ajuns să ţopăie ca un cocostârc din cauza unui cârcel. Deşi începuse bine, a cedat game-ul, aruncând mingea în fileu sau în afara terenului, preocupată fiind să-şi recapete capacitatea de deplasare. S-ar zice că a reuşit oarecum, căci până la urmă a făcut break-ul cu care a câştigat setul şi meciul cu scorul de 1-6, 7-5, 6-3. Georgia a părăsit terenul trăgând din greu de piciorul stâng, dar bucuroasă că-şi luase revanşa dorită. Iar Irina a plecat tristă spre casă cu tatăl ei, aşteptând o nouă întâlnire cu adversara. Cei ce le-au urmărit încleştarea sportivă din teren spuneau la final că era păcat că una dintre ele fusese eliminată din turneu. Am remarcat la acest meci prezenţa în tribune a consilierului local Ionel Păunescu, împreună cu familia – soţia Denisa şi fetiţele Ioana Teodora şi Sarah Maria – care s-au bucurat de toate fazele reuşite şi la final erau fericite că favorita lor câştigase!

Finală internaţională la simplu

Aşa a decis jocul rezultatelor pentru această primă ediţie a INEDIT OPEN TOUR, desfăşurată în Oraşul Regal. Pe o jumătate din tabloul principal de 32 s-au calificat pentru semifinale două jucătoare românce, iar pe cealaltă – din străinătate. În timp ce pe Terenul Central jucau Crăciun şi Fetecău, pe Terenul 1, Katharina Hering primea replica din partea Taniei Andrada Mare. Masiva nemţoaică şi-a valorificat din plin atuurile date de forţa fizică în faţa mai firavei adversare, care pornea cu dezavantajul unei partide epuizante de peste 3 ore în optimi. Hering a pornit mai bine şi s-a impus prin sârguinţa cu care şi-a respectat planul de joc, câştigând primul set cu 6-1. Ambiţia s-ar zice că a alimentat orgoliul Taniei în setul secund. Sesizând problemele pe care le avea adversara cu reverul, a jucat-o inteligent, surprinzând-o de multe ori, astfel că a egalat la seturi, înscriind pe tabela de marcaj un 6-3 în dreptul numelui său. În setul decisiv, Mare n-a mai putut face faţă fizic, pentru că evident oboseala acumulată în ziua precedentă a contribuit la victoria Katharinei Hering cu 6-4.

Cea de-a doua serie de meciuri s-a deschis pe Terenul Central cu înfruntarea dintre Oana Georgeta Simion, cotată drept principala favorită a turneului şi foarte sigură pe sine, pentru că avea o puternică susţinere în tribună şi Miriam Bianca Bulgaru, cu o aparenţă fizică mult mai firavă şi destul de săracă în susţinători. Dar tocmai aceste dezavantaje teoretice au mobilizat-o într-atât încât să taxeze aroganţa adversarei care, evident, o cam luase la preţ de matineu! Miriam a pornit ca din puşcă şi a apelat la întregul său arsenal tehnic – servicii puternice, urmate de deplasări rapide, chiar şi spre fileu, dar şi de stopuri executate magistral, care au făcut-o deseori pe Oana Georgeta să ţipe de frustare. Imprimând un tempo rapid, Bulgaru şi-a trecut în cont primul set cu scorul de 6-3. Simion a fost silită să coboare din alte sfere pe zgură, schimbând registrul tactic în al doilea set, pe care l-a dominat jucând serios – aşa cum se cuvenea pentru principala favorită – reuşind să trimită partida în decisiv, după ce a câştigat cu 6-4. Efortul a cam secat-o de puteri, pentru că Miriam a zburdat pur şi simplu pe teren în ultimul set şi a umilit-o pe Oana Georgeta, cu un 6-1, care a calificat-o în semifinala de a doua zi, în care avea să-i dea replica Georgiei Crăciun.

Ultima partidă din sferturi s-a disputat pe Terenul 1 şi a fost una a inter-continente. Europa a fost reprezentată prin românca Andreea Amalia Roşca, o obişnuită a arenei argeşene, unde vine de la vârsta junioratului şi Riya Bathya, din Subcontinentul Indian al Asiei. Musafira exotică a prestat acelaşi joc solid, trudit, cu care ne-a obişnuit în ultimele zile, dar fără strălucire deosebită şi cu destui nervi la nereuşite. Bucureşteanca a fost luată prin surprindere de impetuozitatea adversarei şi a pierdut la mare luptă primul set, în care n-a câştigat decât patru game-uri. Nereuşita a ambiţionat-o într-atât pe blonda cu înfăţişare de vikingă, care în setul secund a fost ca o Valkirie şi a scos-o din starea de confort pe indiancă, determinând-o să ţipe şi să pedepsească racheta, de parcă instrumentul muncii ar fi fost de vină pentru că pierduse cu 0-6! În setul decisiv, şi-a luat revanşa, venind peste româncă precum o furtună musonică, silind-o să greşească mingi uşoare şi scoţând-o practic din pepeni cu norocul unor lovituri picate pe tuşă sau din muchia fileului. La una dintre ele, care a căzut în terenul advers, Amalia a exclamat: „Dacă şi asta îi intra, plecam pe jos până la Bucureşti!”, amuzând asistenţa între care se găseau primarul Constantin Panţurescu şi vicele Gabriel Jubleanu. Riya Bathya şi-a croit destul de rapid calea spre victoria care părea să-i fie la îndemână. Numai că n-a fost de acord Amalia Andrea Roşca: a refăcut diferenţa de la 2-5 la 4-5 şi s-a bătut efectiv să egaleze în prelungirile game-ului cu numărul 10. N-a reuşit şi Bathya s-a impus până la urmă cu 6-4, calificându-se în semifinala în care urma s-o întâlnească pe Katharina Hering. Oricare aveau să fie rezultele penultimei runde a turneului, în finala programată duminică şi transmisă pe DIGI SPORT de la ora 15.00, finalistele aveau să fie o româncă şi o străină.

Favoritele au câştigat dublul!

Tătăruş şi Hristea şi-au început destul de devreme încălzirea pentru finala pe care visau s-o câştige. Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de 17.00, a sosit la arenele de pe strada Barajului şi cealaltă echipă. Ilona Ghioroaie părea foarte relaxată, zâmbitoare şi încrezătoare, căci se odihnise bine după epuizanta semifinală din ziua precedentă. Georgia Crăciun călca destul de chinuit cu piciorul stâng şi a apelat la un masaj care să diminueze pe cât posibil contractura musculară suferită dimineaţa în meciul câştigat la Irina Fetecău. La întrebarea dacă este în stare să joace, a răspuns ferm: „Jucăm şi câştigăm!” Şi, spre uimirea multora, masajul părea să fi făcut minuni, căci la scurta încălzire arăta mult mai bine! Tragerea la sorţi a fost câştigată de echipa adversă, care a ales să fie la primire. Ghioroaie a servit şi adversarele au făcut break-ul pe o greşeală finală a lui Crăciun. Replica a venit imediat pe serviciul lui Tătăruş, la o lovitură sănătoasă expediată de Ilona. A urmat la serviciu Georgia care şi l-a valorificat prin loviturile sale puternice şi precise. A fost apoi rândul lui Hristea să-şi valorifice serviciul şi să egaleze la 2, după care a urmat un nou break la Ghioroaie. Sarabanda a continuat până la scorul de 4-3 pentru echipa Georgiei, care a punctat cu un as tocmai când era mai mare nevoie. Acest minim avantaj le-a dat moralul necesar să facă break-ul pe serviciul lui Hristea şi să valorifice serviciul Ilonei, câştigându-se astfel primul set cu 6-3.

În debutul setului doi, purtate de valul victoriei în cel anterior, acestea au debutat cu break la Tătăruş, după care au pierdut la zero game-ul următor şi s-au trezit conduse cu 1-2, în ciuda unui nou as al Georgiei. Cursa de urmărire pentru egalare a fost pasionantă, cu Tătăruş şi Hristea la conducere şi la două puncte (2-4), până când s-a ajuns la 5-5 pe serviciul Ilonei. Ea împreună cu Georgia s-au coordonat mai bine, graţie coeziunii de echipă superioare şi a agresivităţii determinante cu care au evoluat în momentele grele. De pildă, Georgia a fost nemiloasă nu numai cu serviciile, dar şi cu loviturile puternice ce nu le-au ocolit nici pe adversare, în timp ce Ilona a asigurat o apărare de fier, beneficiind de o mobilitate superioară celei a coechipierei. Cu Hristea la serviciu, Georgia a punctat pentru 6-5 şi a croit drumul spre victorie. Numai că ultimul game a fost de coşmar pentru echipa sa, care s-a trezit condusă cu 0-40, spre lauda adversarelor care nu se împăcau pentru nimic în lume cu gândul de a pierde! Din acel moment, Georgia şi Ilona au demonstrat că formează o echipă şi au evoluat cu precizie de metronom, prima reuşind al treilea as şi apoi, firesc, au câştigat setul, meciul şi trofeul!

Festivitatea de premiere a fost una interesantă, în care preşedintele T.C. Curtea de Argeş, prof. Gheorghe Borţan, a adus mulţumiri participanţilor din 12 ţări, arbitrilor, celor care s-au ocupat de organizare, precum şi reprezentanţilor presei, dintre care unii au primit şi diplome. Protagonistele finalei şi-au luat premiile, au făcut fotografii pentru posteritate şi, împreună cu familiile şi apropiaţii s-au bucurat de moment, în timp ce gândurile tuturor se îndreptau spre viitor. Iar cel apropiat se lega de semifinalele la simplu, de sâmbătă!