INEDIT OPEN TOUR 15.000 $ – Duminică s-au jucat primele finale din calificări

A doua zi a competiţiei sponsorizate de Dr. Oetker Romania şi organizată de T.C. Curtea de Argeş a fost din nou una plină, din care n-au lipsit surprizele. Dintre acestea ar merita consemnată eliminarea a 3 deţinătoare de wild carduri – Victoria Ocheva (BUL), Ioana Toanchină şi Iulia Maria Ivaşcu. Partidele au fost aprig disputate, căci toate fetele şi-au dorit să obţină unul dintre locurile puse la bătaie de organizatori pentru tabloul principal. S-au jucat atât calificările în finalele celor 8 grupe, dar şi o parte dintre finale, restul fiind amânate pentru ziua de luni. N-au lipsit lacrimile, unele provocate de frustrările ratărilor, altele de fericirea reuşitelor. În afara terenurilor. jucătoarele libere disecau cu antrenorii sau cu colegele jocul Simonei Halep din finala de la Roland Garros şi încercau să înţeleagă cum de fusese posibil să piardă în faţa letonei Jelena Ostapenko. Cele mai multe reuşeau să se distanţeze de „halepmanie” şi constatau cât de păguboasă poate fi teama de rezultate mari şi lipsa tupeului agresiv care poate să le scape pe sportivele cu sânge de campioane de fetişizarea vedetelor de moment. Deşi n-o spuneau deschis, majoritatea îşi doreau să poată juca pe atac la fel de agresiv ca letona, iar pe apărare, inspirat – ca Simona. „Cam astea ar fi calităţile unei jucătoare aproape perfecte, dacă şi-ar putea folosi bine şi mintea!” – a constatat unul dintre antrenori.

Româncele s-au comportat bine

Vremea a fost frumoasă, destul de călduroasă însă până la ultimul meci, unul care a necesitat prelungiri, între două jucătoare românce, de mâna stângă, care – evident – se cunoşteau foarte bine. Ardoarea cu care şi-au disputat şansele a fost potolită numai de ameninţarea unei reprize de ploaie… Dar să derulăm filmul zilei. Pe Terenul Central, canadianca Anjana Suresh a deschis programul cu partida contra româncei Arianei Saki, în faţa căreia a câştigat cu scorul de 6-4, 6-0 şi s-a calificat în finala grupei ei. Acelaşi succes l-a avut şi Evelyne Christelle Attici Tiron în faţa Gabrielei Aura Zarnoveanu, pe care a învins-o cu 6-2, 6-1. Partida dintre „stângacele” Maria Toma şi Andreea Beberechi – finala uneia dintre grupe – a fost mutată pe Terenul 1, care era liber şi a fost aceea care a închis practic sesiunea. Deşi mai micuţă de statură, prima a fost mai stăpână pe mijloacele sale de exprimare, rezistând presiunii adversarei extrem de agresivă şi destul de inspirată în unele momente, dar prea nerăbdătoare, în altele. Toma a gestionat mai bine situaţia şi a câştigat epuizanta partidă încheiată cu scorul de 7-6(6), 5-7, 7-6(3). Victoria a fost cu atât mai importantă cu cât i-a dat paşaportul pentru tabloul principal! 

Pe Terenul 1, Alexandra Maria Staiculescu a dispus de Virginia Elena Tică destul de uşor, cu 6-0, 6-1, iar Simona Ionescu de compatriota Sandra Maria Dafincescu, scor 6-4, 6-0. În sfârşit, ambiţioasa Gabriela Ana Maria Davidescu s-a bătut cu mare convingere ca s-o învingă pe bulgăroaica Victoria Ocheva, care a dat totul în primul set, adjudecat de fata noastră cu 7-5. Al doilea a fost pentru ea mai mult o formalitate, pentru că adversara părea să fi căzut psihic şi fizic, astfel că l-a câştigat cu 6-1.

Pe Terenul 2, sârboaica Andrijana Stoilkovic s-a impus în faţa Andrei Maria Niţescu, scor 6-1, 6-4, după care Luminiţa Tutunaru a câştigat contra Iuliei Maria Ivaşcu (7-5, 6-2). Alessia Beatrice Ciucă, eleva de dată recentă a antrenorului Alexandru Cojocaru, care o pregăteşte şi pe Andreea Prisăcariu, s-a impus apoi în faţa Ştefanei Andrei. Adolescenta în vârstă de numai 15 ani a intrat extrem de motivată în teren şi nu s-a lăsat impresionată de loviturile în forţă ale adversarei, la care a răspuns cu aceeaşi intensitate. Atuul de bază al Alessiei a fost răbdarea cu care a căutat soluţii inteligente şi surprinzătoare de închidere a punctelor prin diverse procedee, care au scos-o din fire deseori pe Ştefana, ceva mai matură, dar blocată deseori de tupeul timişorencei, diferit de al partenerelor cu care joacă de obicei în America. Ciucă a câştigat cu 6-4, 6-2 şi arăta destul de proaspătă la final, când l-a întrebat pe antrenor cu cine mai trebuia să joace în orele următoare (!?!…)

Terenul 3 a găzduit numai două partide. Prima a fost câştigată de bulgăroaica Gebriela Mihaylova cu un dublu 6-1 în faţa Biancăi Ileana Selea, iar a doua de către Maria Victoria Negoiţă, care a eliminat-o pe sârboaica Aleksandra Stankovic cu 6-4, 6-2.

Luni se completează tabloul principal de simplu şi de dublu!

Prima sportivă care a câştigat o finală a fost duminică Tania Andrada Mare, care a produs şi una dintre surprize, eliminând-o pe sârboaica Kristina Miletic, favorită 2 a acestei faze. Deşi uşor răcită şi uşor dezavantajată din punct de vedere fizic, Tania a fost extrem de convingătoare prin precizia loviturilor comparabilă ca forţă cu cele ale Kristinei, pe care însă a dominat-o cu o inteligenţă mult superioară şi cu credinţa că n-avea cum să piardă. Victoria ei s-a consemnat cu scorul de 6-3, 6-2. Acesteia i s-a alăturat Maria Toma, învingătoarea Andreei Beberechi, în 3 seturi – după cum v-am informat deja.